Terapia Bowen

Terapia Bowen

 Doctorul Dorin Dragoș, medic primar medicină internă la Spitalul Clinic Universitar, consideră că atunci când un pacient acuză o senzație de disconfort (durere, jenă, nod, constricție, apăsare sau chiar sufocare) în zona anterioară a gâtului, în dreptul tiroidei, de cele mai multe ori nu există în realitate nici o tulburare a acestei glande, ci doar “somatizari ale unor tulburări de tip anxios sau depresiv care mimează simptomele unor afecțiuni tiroidiene”.

Cel mai adesea, modificările de ordin organic, gușă sau noduli, nu explică simptomul clasic de “nod în gat”, acesta fiind, de cele mai multe ori, “manifestarea la nivel energetic a unor tendințe emoționale reprimate și acumulate în zona gâtului, nemanifestate, neexprimate, neverbalizate”.

Dr. Dragoș pune un accent deosebit pe legătura psiho-emoțională care stă la baza manifestării oricărei boli. Cauza subtilă a tulburărilor tiroidei, spune dr. Dorin Dragoș, este “reprimarea dorinței de a da glas” acestor porniri, de a spune, de a exterioriza. Dacă omul ar da frâu liber pornirilor interioare și s-ar elibera de emoțiile negative, acestea nu ar ajunge să se acumuleze în planul psiho-emoțional, generând senzațiile de jenă, nod în gât și dificultate la înghițire. Reprimarea repetată a emoțiilor duce în final la apariția leziunilor în planul fizic: chisturi, noduli, gușă. Atunci când apar astfel de modificări organice este necesară efectuarea unor investigații endocrinologice.

HIPOTIROIDIA. Scăderea secreției de tiroxină sau hipotiroidismul determină insuficiența tiroidiană, iar secreția foarte mare duce la hipertiroidie. Caracteristice pentru bolnavii de hipotiroidism sunt: fața umflată, pielea uscată și aspră, activitatea psihică și fizică reduse, părul rar și subțire, circulația sângelui proastă, senzație de frig. Interesant este că boala se întâlnește de cinci-șase ori mai frecvent la femei decât la bărbați.

HIPERTIROIDIA. Secreția prea mare a tiroxinei duce la hipertiroidie, manifestată ca boală Basedow, adenomul tiroidian, gușa polinodulara și alte boli. Simptomele acestor bolnavi sunt: apariția gusei, ochii bulbucați, pulsul cardiac accelerat, oboseală aproape permanentă, tremurături ale mâinilor și picioarelor, transpirație excesivă, agitație și tulburări de comportament, intoleranță la căldură, scădere în greutate.